Новини за медиацията по света – октомври 2017

Любопитни новини за медиацията по света. Споделям есенно-медени новини от: Турция, Ирландия, Сингапур, актуални конференции… и др.

То се проведе на 30 юни 2017 г. с тема: „Пробив в дипломацията, действие в медиацията“. Експерти, дипломати, практици и учени от цял ​​свят проучиха начини и средства за насърчаване на медиацията като далновиден метод за предотвратяване и разрешаване на конфликти.

Профилът на медиацията нараства в световен мащаб, откакто Турция и Финландия поведоха пътя към ООН чрез инициативата „Медиация за мир“. Инициативата завършва със създаването на Групата на приятелите на медиацията. Сега групата има 53 членове, включително 48 държави и пет международни организации. Наблюдава се съществено подобрение на международния капацитет за превантивна дипломация и медиация в рамките на Н.Р., регионалните и подрегионалните организации и гражданското общество. Групата се превърна във водеща платформа в САЩ за насърчаване на медиацията. Инициира се приемането на четири резолюции на Общото събрание на САЩ, които полагат основите за разработването на нормативната и концептуалната рамка на медиацията. Групата също така допринесе за „Насоките на ООН за ефективна медиация“ за 2012 г. – основен документ за тези, които практикуват и изучават медиацията по света.

Турция е домакин на Истанбулските конференции по медиация от 2012 г. насам. Тези конференции са предназначени да обединяват много практикуващи и учени в областта на предотвратяването на конфликти и посредническите дейности. Целта на тези конференции е да се насърчат синергиите между теорията и практиката и да се помогне за увеличаване на обхвата и ефективността на усилията на международната общност за медиация. Нужно е да отдадем дължимото на усилията на посредниците, които се занимават ежедневно с конфликти по целия свят.

Тази година конференцията проучи как методологията и практиката на медиацията биха могли да отразяват по-добре нуждите на деня. Във връзка с това бяха разгледани по-специално два въпроса. Първият е потенциалът на посредничеството във всички етапи на конфликт на конфликти, от превенция до разрешаване и до приключване на изпълнението на мирния договор. Вторият ключов въпрос бяха моделите за по-голяма заетост на медиацията като превантивен инструмент в контекста, в който политическите, етническите или религиозните предразсъдъци създават среда на враждебност.

Министърът на външните работи, г-н Mevlüt Çavuşoğlu заяви, че:

„- Последният е особено уместен, тъй като сме забелязали тъжни екстремни тенденции в различни форми на политически, социални и религиозни вражди. Увеличаването на атаките срещу мюсюлманите и мигрантите в Европа е важен случай. Превенцията е ключова. Превенцията обаче, би била възможна, само когато обществата разпознават и се научават да зачитат различията и да се ангажират с истински диалог и взаимодействие. Считам, че посредниците, които са добре оборудвани с културните кодекси за поведение в дадена конфликтна ситуация, могат да постигнат забележителен успех. За тази цел трябва да обучим повече медиатори, включително младежите, като същевременно насърчаваме повече жени да бъдат посредници и да им се подготвят подходящите инструменти. Нашите предизвикателства за постигане на мира са огромната реалност на глобално ниво. Трябва обаче, да сме в състояние да видим възможностите в рамките на тези предизвикателства. Готовността и готовността на международната общност да изгради капацитет за мирно разрешаване на конфликти, включително медиация, трябва да бъде приоритет. „

„Ирландските фирми могат да спестят време, пари и да помогнат за освобождаване от натовареност на съдебната система в своя полза, като използват медиацията като алтернативен подход за разрешаване на спорове“, заяви Ирландската правна общност (LSI). Г-н Кен Мърфи, нейн генерален директор, каза, че медиацията е „лесно предпочитаната първа стъпка в разрешаването на търговските спорове – и може да предложи многобройни предимства на компаниите, които всъщност, пестят време, пари и, дори могат да спасят репутацията на бизнеса от потенциална вреда“. Като приветства приемането на Закона за медиацията от 2017 г., г-н Мърфи заяви, че смята, че законодателството „може да направи съществени подобрения в правната система и търговския сектор в Ирландия“ в тази връзка. Адвокатското дружество заяви, че медиацията има поне пет ползи за компаниите.“

„Няма спор, че ключовата област на растеж в пространството за разрешаване на търговски спорове в Азия са медиацията и арбитражът, особено в Югоизточна Азия, където тези методи продължават да ускоряват темпото като предпочитани начини за разрешаване на трансгранични спорове в еклектичния регион.

Водещата институция в Югоизточна Азия за арбитражни дела е Сингапурският международен арбитражен център (SIAC), където броят и стойността на случаите, които тя администрира, продължава да нараства. Миналата година центърът се справи с 343 случая – 25% скок от предходната година, което е повече от Лондонския съд за международен арбитраж. Въпреки нарастването на работата, арбитражните институции не почиват на лаврите си и продължават да работят усилено, за да задоволят потребностите на своите потребители, отбелязва Келвин Тан, директор по разрешаване на спорове в Drew & Napier. Г-н Тан дава пример за най-новите правила на SIAC, които той обяснява с: „да се въведат правомощията на трибуналите да отхвърлят явно безполезни искове и защити и да се усъвършенстват процедурите за бързи и спешни арбитражи.“

  • Конференции: следва продължение…
London Mediators Day – London, UK (England & Wales)
14/10/2017
Mediation Awareness Week – National, UK (England and Wales)
The Art of Mediation – Using mediation to resolve disputes in the Art Market – London, UK (England & Wales)

DRBF Regional Conference and Workshop – Mexico City, Mexico

– 17/10/2017

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Бъдете първия коментирал

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*